El Laberinto Del Fauno!

Jag köpte Pan's Labyrint för något år sedan men jag har bara sett den 1 gång innan och det var med Lowe, syster och pappa tror jag. Det är en spansk fantasyfilm för vuxna skulle jag säga och den är trots allt rek. från 15 år. Den är stundtals sjukt brutal och väldigt mörk så det förvånar mig inte att åldersgränsen är satt till 15 år. Det kryper i kroppen under vissa scener och jag var tvungen att titta bort några gånger, jag som annars är väldigt hård när det gäller film.


Legenden berättar om underjordens rike, en plats där sjukdom, död och sorg inte existerade. Där bodde en kung, en drottning och deras dotter. Dottern, prinsessan, drömde om människornas värld med sol, fågelsång och varma vindar. En dag lyckades hon ta sig upp från underjorden för att uppleva världen ovanför. Hon glömde sin sanna identitet och ursprung och utsattes för kyla, sjukdom och elände. Till slut dog prinsessan, ensam och olycklig. Hennes far konungen visste dock att hennes själ skulle komma tillbaka så småningom, om än i en annan kropp, på en annan plats och tid.

Filmen är spansktalande och utspelar sig år 1944, just när det spanska inbördeskriget har slutat och det fortfarande finns motståndrörelser kvar som kämpar mot den nya Francó-regeringen, främst i bergen där de har bra gömställen. Ofelia är en ung flicka som tillsammans med sin höggravida mor anländer till ett av forten eftersom Ofelias mor nyligen har gift sig med Kapten Vidal som bekämpar upproren. Ofelia är en nyfiken ung dam som tror på sagornas värld och när hon upptäcker en gammal övervuxen labyrint i närheten av fortet blir hon genast nyfiken. I labyrinten träffar hon en faun, Pan, som berättar att Ofelia är den förlorade prinsessan av ett underjordiskt rike som nu har återfötts men för att bevisa att hon är den rätta så måste hon utföra tre svåra uppdrag.

Filmen växlar hela tiden mellan brutal verklighet där tortyr, kyla och oro över kriget ligger som en tung sten över Ofelias axlar och den där hon är en återfunnen prinsessa som utför de magiska uppdragen för att kunna återvända till en värld utan sjukdom, sorg och förtryck.

Sjukt snyggt växelspel mellan verklighet och fantasy, skickligt gjort som fasen. Jag gillar den skarpt och tycker man att vuxen-fantasy är något att ha så är den här filmen något att se. Själv gillar jag all fantasy nästan så jag blev inte besviken om jag säger så. Jag slänger upp trailern för er som är lite nyfikna..!

 
Filmen släpptes 2006 och den är regisserad av Guillermo del Toro. Filmen vann 3 oscars, bla för bästa utländska film.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0